Przepisy
Ciasto marchewkowe z niebieskiej kukurydzy

Ciasto marchewkowe z niebieskiej kukurydzy

Składniki:

  • 25 dag marchwi
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 15 dag cukru trzcinowego
  • 10 dag niebieskiej mąki kukurydzianej bluecorn
  • 1 cytryna
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Zetrzyj skórkę z wyparzonej cytryny, wyciśnij sok i wymieszaj go z marchwią. 10 dag orzechów zmiel i wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Delikatnie wymieszaj białko z żółtkami, marchwią i mąką z dodatkami. 10 dag orzechów posiekaj i dodaj do masy. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wymieszaną masę przelej do tortownicy i piec przez godzinę w 190 st. C.

Smacznego!

Więcej zdjęć