Przepisy
Bezglutenowe ciasto cytrynowe

Bezglutenowe ciasto cytrynowe

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 6 jajek
  • 250 g brązowego cukru
  • 125 g kaszki kukurydzianej blue corn
  • 125 g zmielonych migdałów (użyłam migdałowych płatków)
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (bezglutenowego) ja użyłam zwykły
  • dodatkowo papier do pieczenia do formy

Przygotowanie:

Cytrynę włożyć do garnka, zalać wodą i gotować godzinę. Następnie zmiksować w blenderze razem ze skórką na papkę. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, a następnie pozostałe składniki. (Po wymieszaniu masa będzie dość rzadka. ) Formę keksówkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. godzinę, następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce do ostygnięcia

 

Smacznego!

Więcej zdjęć