Przepisy
Niebieski biszkopt ze śmietaną i owocami

Niebieski biszkopt ze śmietaną i owocami

Składniki ciasto:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki blue corn
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Truskawki, borówki, maliny (wg upodobania)
  • Tabliczka gorzkiej czekolady do dekoracji (alternatynie)

Przygotowanie:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno i potem dodawać stopniowo cukier, później żółtka.
Przesiać mąkę i proszek przez sito i stopniowo dodawać do masy. Mieszać już na mniejszych obrotach aby ciasto nie straciło pulchności.
Piec w temp 180 stopni, góra/dół ok 20 min.

Krem:

Zmiksować 700ml schłodzonej śmietany 30% z kilkoma łyżkami cukru oraz opakowaniem śmietany fix (lub łyżeczką rozpuszczonej żelatyny) dla lepszej sztywności kremu.
Ciasto przekroić na pół. Krem rozprowadzić równomiernie na spód, rozłożyć owoce. Przykryć drugą częścią biszkoptu, powtórzyć z kremem i owocami.
Do dekoracji rozpuścić czekoladę i rozprowadzić po cieście.

Smacznego!

Więcej zdjęć