Mocno fioletowe ciasto śliwkowe
Składniki na ciasto (forma ok. 22 cm):
- 200 g mąki kukurydzianej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 70 cukru pudru
- 200 g masła
- 3 łyżki wody (lub więcej jeśli byłaby taka potrzeba)
- Owoce: 1,5 kg śliwek węgierek
- 100 g brązowego cukru
- 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną i cukier puder łączymy. Dodajemy zimne masło i całość siekamy nożem. Tworzymy potem palcami kruszonkę, następnie dodajemy wodę i sprawnie zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie równe części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Śliwki ukuj, usuń pestki i włóż do garnka z cukrem, ziarenkami z wanilii i cynamonem. Smaż około 30 minut - sok musi się zredukować do syropu. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i dodaj do śliwek. Zagotuj. Odstaw z ognia.
Pierwszą warstwę ciasta wykładamy na blaszkę, na ciasto wykładamy śliwki a na śliwki ucieramy na tarce o grubych oczkach wierzchnią warstwę ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35, 40 minut.
Smacznego!