Przepisy
Mocno fioletowe ciasto śliwkowe

Mocno fioletowe ciasto śliwkowe

Składniki na ciasto (forma ok. 22 cm):

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 70 cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 łyżki wody (lub więcej jeśli byłaby taka potrzeba)
  • Owoce: 1,5 kg śliwek węgierek
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną i cukier puder łączymy. Dodajemy zimne masło i całość siekamy nożem. Tworzymy potem palcami kruszonkę, następnie dodajemy wodę i sprawnie zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie równe części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Śliwki ukuj, usuń pestki i włóż do garnka z cukrem, ziarenkami z wanilii i cynamonem. Smaż około 30 minut - sok musi się zredukować do syropu. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z  wodą i dodaj do śliwek. Zagotuj. Odstaw z ognia.

Pierwszą warstwę ciasta wykładamy na blaszkę, na ciasto wykładamy śliwki a na śliwki ucieramy na tarce o grubych oczkach wierzchnią warstwę ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35, 40 minut.

Smacznego!

Więcej zdjęć