Przepisy
Bezglutenowe ciasteczka kokosowe (z niebieskim sercem)

Bezglutenowe ciasteczka kokosowe (z niebieskim sercem)

Składniki:

  • 150 g kaszki blue corn
  • 50 g wiórków kokosowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 120 ml oleju rzepakowego rafinowanego
  • oraz kleik ryżowy gdyby ciasto było zbyt rzadkie

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
  2. Do miski wsypać suche składniki, czyli kaszkę blue corn, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zwykły cukier (ewentualnie kleik ryżowy).
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.
  4. Żółtka zmiksować z olejem na gładką masę.
  5. Przelać je do miski z suchymi składnikami, wymieszać.
  6. Dodać pianę z białek, połączyć składniki. Masa będzie dość gęsta.
  7. Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kuleczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut, aż ciasteczka kokosowe nabiorą złocistego koloru.

Upieczone przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.

Smacznego!

Więcej zdjęć