PODWÓJNIE NIEBIESKA KASZKA ŚNIADANIOWA (BLUE CORN & blueberry)
Kaszka kukurydziana w wersji BLUE BLUE to samo zdrowie, raj dla podniebienia, a także fantazyjna forma wizualna. To danie z pewnością polubi każdy amator kaszek, bez względu na wiek.
Składniki:
- mleko – 200 ml,
- kaszka kukurydziana BLUE CORN – 3 płaskie łyżki,
- miód gryczany, płynny – 1 łyżeczka,
- małe jabłko o kwaskowatym smaku – 1 szt.,
- maliny lub borówki amerykańskie – 0,5 szklanki,
- orzechy laskowe, siemię lniane – niewielka ilość do przyozdobienia.
Przygotowanie:
Umyte jabłko ćwiartujemy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę jabłka kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Otrzymane plastry dzielimy na dwie równe części. Jedną część plastrów kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i dodajemy połowę miodu. Gotujemy mleko i na zredukowanym palniku dodajemy kaszkę BLUE CORN, cały czas mieszając mleko. Całość gotujemy jeszcze 6-8 minut do zgęstnienia, stale mieszając. Pokrojone w kostkę jabłko zalewamy kaszką, a po wierzchu układamy pozostałe plastry jabłka i polewamy resztą miodu. Dekorujemy malinami lub borówkami (umytymi) oraz orzechami i siemieniem lnianym. Smacznego :)