Niebieskie pierożki zapiekane ze szpinakiem
Składniki:
- 100 g mąki blue corn
- 100 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki jaglanej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jaja
- 1 łyżka octu winnego
- 100 ml wody
Wsyp mąkę do miski, dodać oliwę, jaja, wodę, ocet i sól. Zagnieć składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż ciasto na opruszoną mąką stolnicę lub blat, następnie ugnieć lekko formując z ciasta kulę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na 30 min do lodówki.
Farsz:
- 300 g mrożonego szpinaku
- 0,5 główki czosnku
- 0,5 opakowania sera feta
Przygotowanie:
Usmaż szpinak z posiekanym czosnkiem do wyparowania wody. Po wystygnięciu dodaj rozkruszony ser feta i wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i pokrój na 10 cm kwadraty. Na każdym połóż łyżkę nadzienia, złóż na pół, tak aby uzyskały formę trójkąta. Brzegi sklej dociskając widelcem. Blachy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej trójkąty. Wierzch każdego posmaruj oliwą i posyp dowolnym ziarnem słonecznik, sezam, błonnik, siemie ). Piecz ok. 35 min w piekarniku rozgrzanym do 180.