Przepisy
Niebieskie pierożki zapiekane ze szpinakiem

Niebieskie pierożki zapiekane ze szpinakiem

Składniki:

  •  100 g mąki blue corn
  •  100 g mąki orkiszowej
  •  50 g mąki jaglanej
  •  4 łyżki oliwy z oliwek
  •  2 jaja
  •  1 łyżka octu winnego
  •  100 ml wody

Wsyp mąkę do miski, dodać oliwę, jaja, wodę, ocet i sól. Zagnieć składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż ciasto na opruszoną mąką stolnicę lub blat, następnie ugnieć lekko formując z ciasta kulę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na 30 min do lodówki.

Farsz:

  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 0,5 główki czosnku
  • 0,5 opakowania sera feta

Przygotowanie:

Usmaż szpinak z posiekanym czosnkiem do wyparowania wody. Po wystygnięciu dodaj rozkruszony ser feta i wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek i pokrój na 10 cm kwadraty. Na każdym połóż łyżkę nadzienia, złóż na pół, tak aby uzyskały formę trójkąta. Brzegi sklej dociskając widelcem. Blachy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej trójkąty. Wierzch każdego posmaruj oliwą i posyp dowolnym ziarnem słonecznik, sezam, błonnik, siemie ). Piecz ok. 35 min w piekarniku rozgrzanym do 180.

 

Więcej zdjęć