Tortilla z jajkiem, awokado i łososiem
Placki:
Czas przygotowania 25 min
Gotowanie 10 min
Składniki:
- ¾ szkl mąki blue corn
- ¼ szkl mąki orkiszowej
- 160 mln gorącej wody
- szczypta soli
- kurkuma ( składnik ten nie jest konieczny )
Zagotuj wodę i odstaw na 3 do 5 min. W misce połącz suche składniki, zalej gorącą wodą i wymieszaj łyżką. Gdy woda połączy się z resztą składników zacznij wyrabiać ciasto ręką przez 5 do 10 min, następnie pozostaw ciasto na kilka minut pod przykryciem. Uformuj cienkie placki i smaż na beztłuszczowej patelni 2 min na jednej stronie i 1 min na drugiej stronie.
Farsz:
Przygotowanie 10 min
Składniki:
- 0,5 awokado
- 3 ząbki czosnku
- 200 g łososia wędzonego bądź tuńczyka
- papryka
- 4 jaja
- szczypta soli
Przygotowanie:
Awokado drobno pokroić a następnie rozgnieść, dodać posiekany czosnek i razem połączyć. Usmażyć jajecznicę. Paprykę pokroić w słupki a łososia rozdrobnić. Na placki tortilli rozsmarować pastę z awokado i czosnku, następnie położyć jajecznicę, łososia i paprykę. Tortille można podawać na ciepło i zimno.
Smacznego