Przepisy
Tortilla z jajkiem, awokado i łososiem

Tortilla z jajkiem, awokado i łososiem

Placki:

Czas przygotowania 25 min
Gotowanie 10 min
Składniki:

  •  ¾ szkl mąki blue corn
  •  ¼ szkl mąki orkiszowej
  •  160 mln gorącej wody
  •  szczypta soli
  •  kurkuma ( składnik ten nie jest konieczny )


Zagotuj wodę i odstaw na 3 do 5 min. W misce połącz suche składniki, zalej gorącą wodą i wymieszaj łyżką. Gdy woda połączy się z resztą składników zacznij wyrabiać ciasto ręką przez 5 do 10 min, następnie pozostaw ciasto na kilka minut pod przykryciem. Uformuj cienkie placki i smaż na beztłuszczowej patelni 2 min na jednej stronie i 1 min na drugiej stronie.

Farsz:

Przygotowanie 10 min
Składniki:

  • 0,5 awokado
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g łososia wędzonego bądź tuńczyka
  • papryka
  • 4 jaja
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Awokado drobno pokroić a następnie rozgnieść, dodać posiekany czosnek i razem połączyć. Usmażyć jajecznicę. Paprykę pokroić w słupki a łososia rozdrobnić. Na placki tortilli rozsmarować pastę z awokado i czosnku, następnie położyć jajecznicę, łososia i paprykę. Tortille można podawać na ciepło i zimno.
Smacznego

Więcej zdjęć