Przepisy
DOMOWE TACOS Z NIEBIESKIEJ KUKURYDZY

DOMOWE TACOS Z NIEBIESKIEJ KUKURYDZY

Składniki na tortille:

  • szklanka dowolnej mąki kukurydzianej
  • szklanka gorącej wody
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • mięso mielone wołowe
  • przecier pomidorowy lub pomidory z puszki
  • pomidor
  • kukurydza
  • cebula
  • przyprawy: sól, oregano, papryka słodka, chili, pieprz cayenne

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy mąkę i dodajemy wodę, oliwę i sól. Powoli wyrabiamy ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto za bardzo klei się do miski dodaj trochę mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie formujemy kulki z ciasta. To najprzyjemniejsze zadanie w robieniu tacos. Później oprósz deskę mąką i rozwałkuj kulki na cienki placek. Zrobiłam dwie wersje trochę cieńsze i grubsze. Jeżeli ciasto bardzo przykleja się do wałka możesz użyć folii spożywczej i wałkować przez nią. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy placki i pieczemy z dwóch stron, aż się zarumienią. To nie powinno trwa długo! Farsz to prosta sprawa, możesz go stworzyć z dowolnych składników dostępnych w lodówce. Mój zawsze wychodzi inaczej, ten przygotowałam w prostej zdrowej wersji.

Podsmaż czosnek i cebulkę. Dodaj mięso i przypraw. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i kukurydzę. Doprawiamy ponownie całość do smaku. Lubimy naturalne spalacze więc dodałam dużo chili i pieprzu.

Do naszych tacos wkładamy gotowy farsz, złóż na pół(jak na zdjęciu) lub przełóż jak kanapkę. Do smaku możesz dodać też ser żółty czy inne dodatki np. śmietanę na wierzch. Ja jednak w codziennym gotowaniu trzymam się najprostszej wersji, bez dodatkowych kalorii