Przepisy
TORT FIGOWY Z KASZKĄ BLUECORN

TORT FIGOWY Z KASZKĄ BLUECORN

Składniki:

Biszkopt: (forma średnica 20 cm)

  • 200g mąki orkiszowej
  • 200g mąki bluecorn.pl
  • 7 jajek
  • 8g proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 12 łyżek cukru

Nasączenie do biszkoptu:

  • sok z jednej cytryny
  • 1/3 szklanki wody

Krem:

  • 1200g mleka kokosowego (tylko stała część)
  • 6 łyżek cukru

Wykonanie:

Obie mąki przesiać do miski z proszkiem do pieczenia. W osobnych naczyniach oddzielić białka od żółtek.
Ubić białka z solą na sztywną pianę, następnie powoli dodawać cukier i po jednym żółtku. Do ubitej masy, dodawać stopniowo mąkę. Całość delikatnie wymieszać, najlepiej szpatułką do uzyskania jednolitej masy.
Wyłożyć do formy i piec 25-30min w 170 stopniach.
Przestudzić, następnie rozkroić biszkopt na 4 warstwy.
Ubić mleko kokosowe stopniowo dodając cukier.
Złożyć w kolejności: biszkopt, nasączenie, krem, owoce.

SMACZNEGO!