TORT FIGOWY Z KASZKĄ BLUECORN
Składniki:
Biszkopt: (forma średnica 20 cm)
- 200g mąki orkiszowej
- 200g mąki bluecorn.pl
- 7 jajek
- 8g proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 12 łyżek cukru
Nasączenie do biszkoptu:
- sok z jednej cytryny
- 1/3 szklanki wody
Krem:
- 1200g mleka kokosowego (tylko stała część)
- 6 łyżek cukru
Wykonanie:
Obie mąki przesiać do miski z proszkiem do pieczenia. W osobnych naczyniach oddzielić białka od żółtek.
Ubić białka z solą na sztywną pianę, następnie powoli dodawać cukier i po jednym żółtku. Do ubitej masy, dodawać stopniowo mąkę. Całość delikatnie wymieszać, najlepiej szpatułką do uzyskania jednolitej masy.
Wyłożyć do formy i piec 25-30min w 170 stopniach.
Przestudzić, następnie rozkroić biszkopt na 4 warstwy.
Ubić mleko kokosowe stopniowo dodając cukier.
Złożyć w kolejności: biszkopt, nasączenie, krem, owoce.
SMACZNEGO!