BEZGLUTENOWE CIASTO TRUSKAWKOWE Z NIEBIESKĄ KUKURYDZĄ
Składniki:
Biszkopt BEZGLUTENOWY:
- 50 g cukru
- 50 g mąki kukurydzianej Bluecorn
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wkładka truskawkowa:
- 350 g truskawek
- 100 mln wody
- 1 galaretka
Masa:
- 250 g śmietanki kremówki 30%
- 150g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix
- 100g truskawek do dekoracji
Wykonanie:
Oddzielamy białko od żółtka. Ubijamy białko na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka i chwile miksujemy tak, aby składniki się wymieszały. Oba rodzaje mąk, wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodajemy do miski z masą i delikatnie mieszamy łyżką, aż wszystko się połączy. Zawartość miski wlewamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach przez 30min.
Rozpuszczamy galaretkę w gorącej wodzie i studzimy. Blendujemy truskawki i dodajemy do tężejącej galaretki. Gotową wkładkę wykładamy na zimny biszkopt i wkładamy do lodówki aż całkowicie stężeje.
Ubijamy śmietankę 30% na sztywno i dodajemy śmietan-fix. Następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy aż wszystko się połączy. Gotową masę wykładamy na wkładkę truskawkową, dekorujemy truskawkami i wkładamy do lodówki na około 30min.
Pyszne ciasto na wiosnę i lato! SMACZNEGO!