Przepisy
BEZGLUTENOWE CIASTO TRUSKAWKOWE Z NIEBIESKĄ KUKURYDZĄ

BEZGLUTENOWE CIASTO TRUSKAWKOWE Z NIEBIESKĄ KUKURYDZĄ

Składniki:

Biszkopt BEZGLUTENOWY:

  • 50 g cukru
  • 50 g mąki kukurydzianej Bluecorn
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wkładka truskawkowa:

  • 350 g truskawek
  • 100 mln wody
  • 1 galaretka

Masa:

  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 150g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • 100g truskawek do dekoracji

Wykonanie:

Oddzielamy białko od żółtka. Ubijamy białko na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka i chwile miksujemy tak, aby składniki się wymieszały. Oba rodzaje mąk, wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodajemy do miski z masą i delikatnie mieszamy łyżką, aż wszystko się połączy. Zawartość miski wlewamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach przez 30min.
Rozpuszczamy galaretkę w gorącej wodzie i studzimy. Blendujemy truskawki i dodajemy do tężejącej galaretki. Gotową wkładkę wykładamy na zimny biszkopt i wkładamy do lodówki aż całkowicie stężeje.
Ubijamy śmietankę 30% na sztywno i dodajemy śmietan-fix. Następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy aż wszystko się połączy. Gotową masę wykładamy na wkładkę truskawkową, dekorujemy truskawkami i wkładamy do lodówki na około 30min.

Pyszne ciasto na wiosnę i lato! SMACZNEGO!

Zobacz więcej zdjęć