NIEBIESKO-ŻÓŁTY BISZKOPT Z KREMEM KOKOSOWYM i BORÓWKAMI
Składniki:
- Tortownica 22 cm
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki maki bluecorn
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- mleko kokosowe na bitą śmietanę
- galaretka cytrynowa
- borówki, pitaya (lub inny owoc) do dekoracji
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka nadal ubijając. Mąki przesiać, wymieszać i delikatnie wmieszać do ciasta ( na bardzo wolnych obrotach miksera) najlepiej szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem, nie smarować boków, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160-170 stopni ok 30 do 40 min. Gorące ciasto wyją
z piekarnika, wykroić z formy i odstawić z powrotem do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Bitą śmietanę ubić z mleka kokosowego.
Ostygnięty biszkopt przekroić na pół, przełożyć bitą śmietaną. Na wierzch biszkoptu ułożyć pokrojone w plastry pitaye lub inne owoce oraz udekorować borówkami. Ciasto zalać wystudzoną galaretką i wstawić do lodówki w celu stężenia galaretki.
IDEALNA NA CIEPŁE i GORĄCE DNI – SMACZNEGO!
Więcej zdjęć: