Przepisy
Letnie ciasto z owocami (blue & glutenfree)

Letnie ciasto z owocami (blue & glutenfree)

Składniki na ciasto: (powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 600g truskawek (lub innych dowolnych owoców)
  • 200g masła
  • 160g cukru trzcinowego (ew. cukru białego)
  • 150g niebieskiej mąki kukurydzianej
  • 50g mieszanki mąk bezglutenowych (lub pszennej w wersji tradycyjnej)
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 100g schłodzonego masła
  • 75g niebieskiej mąki kukurydzianej
  • 75g mąki ryżowej
  • 50gzmietonego cukru trzcinowego lub cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie mąki i proszek do pieczenia wymieszaj.

Masło z cukrem utrzeć w misie miksera na puszystą masę. Następnie wbić jedno jajko po drugim oraz dodać sól ciągle ucierając. Pomieszane mąki wymieszać łyżką z utartą masą do połączenia składników.

Masę przełożyć na blachę 20x30cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać masę, wyłożyć równomiernie owocami. W międzyczasie w misce wymieszać i rozgnieść między palcami składniki na kruszonkę. Uformowaną masę utrzeć na grubej tartce oraz posypać nią równomiernie ciasto.

Włożyć do piekarnika na 175ºC i piec około 45 minut, do uzyskania tzw. suchego patyczka.

Smacznego