Przepisy
Niebieskie gofry bezglutenowe

Niebieskie gofry bezglutenowe

Pyszne zdrowe i bezglutenowe gofry z niebieskiej mąki.

Składniki:

  • 50g niebieskiej mąki kukurydzianej bleucorn
  • 50g mąki ryżowej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 250ml mleka migdałowego (pyszne również z kokosowym i ryżowym) lub zwykłego mleka
  • 2 jajka
  • 50g roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:

Mąki, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i trzcinowy wymieszać w misce. Dodać mleko, żółtko i roztopione masło oraz zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 minut. W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę i dodawać partiami do masy, mieszając ciasto za każdym razem łyżką. Rozgrzać gofrownicę, nakładać na taflę i piec gofry przez około 2.5-3 minuty.