Niebieskie gofry bezglutenowe
Pyszne zdrowe i bezglutenowe gofry z niebieskiej mąki.
Składniki:
- 50g niebieskiej mąki kukurydzianej bleucorn
- 50g mąki ryżowej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 250ml mleka migdałowego (pyszne również z kokosowym i ryżowym) lub zwykłego mleka
- 2 jajka
- 50g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
Mąki, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i trzcinowy wymieszać w misce. Dodać mleko, żółtko i roztopione masło oraz zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 minut. W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę i dodawać partiami do masy, mieszając ciasto za każdym razem łyżką. Rozgrzać gofrownicę, nakładać na taflę i piec gofry przez około 2.5-3 minuty.