Przepisy
BEZGLUTENOWA SZARLOTKA BLUE CORN

BEZGLUTENOWA SZARLOTKA BLUE CORN

Niebieska szarlotka będzie z pewnością rewelacją na niejednym stole. Warto też zauważyć, że bezglutenowa mąka kukurydziana BLUE CORN wyśmienicie nadaje się do szarlotki, która z założenia powinna być krucha.

Składniki ciasta:

  • mąka kukurydziana BLUE CORN – 2 szklanki,
  • masło – 1 kostka,
  • cukier trzcinowy lub brzozowy – 0,5 szklanki.
  • Składniki nadzienia:
  • jabłka o kwaskowatym smaku – 1,5 kg,
  • cukier trzcinowy lub brzozowy – 2 łyżki,
  • cynamon – 1 łyżeczka,
  • goździki – 2 szt.

Przygotowanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier, a następnie posypujemy grubymi wiórkami masła. Po zagnieceniu ciasta owijamy je folią i chowamy do lodówki na ok. pół godziny. Po upływie tego czasu należy je wyjąć i odczekać, aż samoczynnie nagrzeje się do temperatury pokojowej. Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku, do którego dodajemy następnie goździki, cynamon, cukier oraz pół szklanki wody. Farsz gotujemy na zredukowanym częściowo palniku, od czasu do czasu mieszając. Gdy otrzymamy gęstą konsystencję, wyłączamy palnik i zestawiamy garnek. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części w proporcji 1:2. Większą część ciasta wałkujemy i wyklejamy nią formę do pieczenia, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC na 10 minut. Po upływie tego czasu dodajemy farsz jabłkowy i dekorujemy wierzch pozostałą częścią ciasta. Pieczemy przez 45 minut, wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Smacznego :)