Przepisy
BLUE BLUE PANCAKES (BLUE CORN & blueberry)

BLUE BLUE PANCAKES (BLUE CORN & blueberry)

Pancakes – popularne amerykańskie placki teraz mogą pojawić się na Twym stole w wersji bezglutenowej i podwójnie niebieskiej: z zastosowaniem BLUE mąki kukurydzianej i z dodatkiem jagód.

 

Składniki:

  • mąka pszenna – 1 szklanka,
  • UWAGA! Aby zastąpić mąkę pszenną mąką bezglutenową, przejdź do zakładki Porady Kulinarne BLUE CORN!
  • mąka kukurydziana BLUE CORN – 0,5 szklanki,
  • cukier trzcinowy lub brzozowy – 1 łyżeczka,
  • maślanka – 1,5 szklanki,
  • mleko – 0,25 szklanki,
  • jajko – 1 szt.,
  • proszek do pieczenia – 1,25 łyżeczki,
  • soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki,
  • jagody (lub borówki amerykańskie) – 2 szklanki,
  • syrop klonowy lub inna polewa,
  • masło lub olej do smażenia (zalecamy olej kokosowy lub ryżowy),
  • odrobina soli (himalajskiej lub morskiej).

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki suche mieszamy dokładnie w misce. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i mieszamy je z maślanką oraz mlekiem. Łączymy zawartości obu misek, dokładnie mieszając wszystko za pomocą trzepaczki lub miksera. Na samym końcu dodajemy jagody. Smażymy na rozgrzanym oleju lub maśle do uzyskania lekkiego zarumienienia. Pancakes podajemy ułożone na sobie po kilka sztuk i polane syropem klonowym. Smacznego :)